German English Magyar

Szájsebészet

Szájsebészeti beavatkozás

Szájsebészet alatt, olyan beavatkozásokat értünk, melyek fogászati, fogszabályozási és szájüregi betegségek műtéti megoldását igénylik. Ide sorolható például egy komplikált foghúzás, egy betört fog vagy foggyökér, illetve a bölcsességfogak eltávolítása is. A fog megmentése érdekében végzett foggyökérrezekció (gyökércsonkolás), a ciszták eltávolítása, az arcüregzárás, a csontpótló műtétek és az implantáció szintén mind szájsebészeti beavatkozást igényelnek.

Bölcsességfog, komplikált fogeltávolítás

A fogeltávolítás nem minden esetben egyszerűen elvégezhető művelet. Az íny vagy a csont takarhatja az eltávolítandó fogat, de az is előfordul, hogy a fog koronai része már nincs meg, vagy azért, mert baleset révén letört vagy kiterjedt fogszuvasodás áldozata lett. Mindkét esetben sebészeti úton történő fogeltávolításra van szükség.

Csontpótlás

Csontpótlásra akkor van szükség, ha az elvesztett fog helyén a csontállomány sorvadásnak indult, az állkapocscsont elvékonyodott, így implantátum megfelelő biztonsággal nem építhető be. A kezeléshez többféle technika és csontpótló anyag is biztonsággal használható. Saját csont vagy szintetikus csontpótlók keveréke is alkalmazható a csonthiány típusától függően. A kezelés helyi érzéstelenítésben, viszonylag kis műtéti beavatkozással történik.

Sinus Lift

A sinus lift vagyis az arcüreg emelés az arcüreg alapjának helyi érzéstelenítésben végzett megvastagítása. A felső őrlőfogak helyére gyakran azért nem lehet implantátumot beültetni, mert az arcüreg felőli csont nagyon vékony. Ezt okozhatja korábbi fogeltávolítások következtében kialakult állkapocssorvadás, de az egyéni anatómiai adottságok is szerepet játszanak (tág arcüreg, vagy arcüregbe benyúló foggyökerek).