German English Magyar

Szájhigiéniás kezelések

Zahnbleaching

Eine Verfärung unserer Zähne kann auf mehrere Ursachen zurückgeführt werden. Die sog. äußere Verfärbung kann durch Zahnstein, häufiges Kaffe- und Teekonsum, Rauchen und inadequate Zahnputztechnik verursacht werden. Die äußeren Verfärbungen können mit den dentalhygienischen Maßnahmen, wie zum Beispiel das Polieren, beseitigt werden. Die Verfärbung des Inneren des Zahnes kann auf eine ursprünglich dunklere Zahnfarbe, bestimmte in der Kindheit eingenommene Medikamente, Missbildung des Zahnschmelz und der Dentin oder auf eine früher misslungene Wurzelbehandlung bzw. einen bereits abgestorbenen Wurzel zurückgeleitet werden.

Fogkő

A fogínygyulladás leggyakoribb kiváltó oka a fogkő. A fogkő a fogakon maradt dentális plakk, azaz a lepedék elmeszesedése. A nyálban található ásványi anyagok a lepedék hatására kicsapódnak és egy megkeményedett réteget hoznak létre, amelyet fogmosással eltávolítani már nem lehet.


A lepedékképződés még a legkitűnőbb szájhigiéniai rutin mellett sem kerülhető el 100%-ig, így szükség van félévente, de legalább évente a fogkő professzionális eltávolítására. Fogkő ugyanis nemcsak a fogakon, fogközökben, hanem az íny szélénél, az íny alatt is létrejöhet, amely baktériumképződéshez és gyulladáshoz vezet. A gyulladt íny duzzadt, vörös, fogmosáskor, fogselyem használatakor pedig vérezhet is. Ezen a ponton a probléma könnyen orvosolható, amennyiben azonban a fogkő-eltávolítás hosszú időn keresztül nem történik meg, a gyulladás eléri a fogágyat, és már parodontitisről, azaz fogágygyulladásról beszélünk. Ennek jelei a duzzadt, érzékeny, vörös íny és a vérzés mellett:


  • fájdalom
  • váladékozás
  • fogíny visszahúzódésa, fognyakak láthatóvá válása
  • fognyaki érzékenység
  • kellemetlen szájszag
  • váladékozás
  • mozgathatóvá váló fogak
  • A fogkő eltávolítása egy ultrahangos készülékkel történik, az ultrahang rezgése pattintja le a fogkövet a fog felszínéről anélkül, hogy az sérülne. Ezután következik a fogfelszínek abrazív pasztával és speciális kefékkel, gumiharangokkal történő polírozása, a sima felszín ugyanis megnehezíti a lerakódások újbóli megtapadását.