German English Magyar

Szájhigiéniás kezelések

Fogfehérítés

Fogaink elszíneződése több forrásból ered. Az ún. külső elszíneződéseket okozhatja fogkő, kávé, gyakori teafogyasztás, dohányzás és a nem megfelelő fogmosási technika. A külső elszíneződésektől fogaink megszabadíthatóak a szájhigiéniás kezelés során alkalmazott módszerekkel, mint például a polírozás. A belső elszíneződések oka lehet egy eredetileg sötétebb fogszín, bizonyos gyermekkorban szedett gyógyszerek, zománc- és dentinfejlődési rendellenességek és az elhalt vagy nem megfelelően gyökérkezelt fogak is idővel elveszthetik eredeti színüket.

A fogfehérítés feltétele a tiszta és ép fogazat, így megkezdése előtt mindenképp szükség van professzionális szájhigiéniás kezelésre, melynek során eltávolítanak minden külső lerakódást. Amennyiben az elszíneződések eltávolítása elmarad, a fehérítés eredménye is alulmúlhatja az elvártat. Ezenkívül szükség van még a hibás széli záródású tömések és a szuvas fogak ellátására is.

Fogkő

A fogínygyulladás leggyakoribb kiváltó oka a fogkő. A fogkő a fogakon maradt dentális plakk, azaz a lepedék elmeszesedése. A nyálban található ásványi anyagok a lepedék hatására kicsapódnak és egy megkeményedett réteget hoznak létre, amelyet fogmosással eltávolítani már nem lehet.


A lepedékképződés még a legkitűnőbb szájhigiéniai rutin mellett sem kerülhető el 100%-ig, így szükség van félévente, de legalább évente a fogkő professzionális eltávolítására. Fogkő ugyanis nemcsak a fogakon, fogközökben, hanem az íny szélénél, az íny alatt is létrejöhet, amely baktériumképződéshez és gyulladáshoz vezet. A gyulladt íny duzzadt, vörös, fogmosáskor, fogselyem használatakor pedig vérezhet is. Ezen a ponton a probléma könnyen orvosolható, amennyiben azonban a fogkő-eltávolítás hosszú időn keresztül nem történik meg, a gyulladás eléri a fogágyat, és már parodontitisről, azaz fogágygyulladásról beszélünk. Ennek jelei a duzzadt, érzékeny, vörös íny és a vérzés mellett:


  • fájdalom
  • váladékozás
  • fogíny visszahúzódésa, fognyakak láthatóvá válása
  • fognyaki érzékenység
  • kellemetlen szájszag
  • váladékozás
  • mozgathatóvá váló fogak
  • A fogkő eltávolítása egy ultrahangos készülékkel történik, az ultrahang rezgése pattintja le a fogkövet a fog felszínéről anélkül, hogy az sérülne. Ezután következik a fogfelszínek abrazív pasztával és speciális kefékkel, gumiharangokkal történő polírozása, a sima felszín ugyanis megnehezíti a lerakódások újbóli megtapadását.