German English Magyar

Koronák, fogpótlás

Fogelvesztést követően a fog pótlására nemcsak hiúságunk megóvása érdekében van szükség, a foghiány pótlásának elmulasztása számos negatív következménnyel jár. Megbomlik a fogazat: a szomszédos fogak elkezdenek bedőlni, a hiánnyal szemben lévők kiemelkednek helyükről, az állkapocsízület terhelése nő, romlik a rágóképesség, akár beszédzavar is kialakulhat a megváltozott hangképzés miatt. A fogpótlásra számos megoldás létezik a hiány típusától és elhelyezkedésétől függően. Korona kerül alkalmazásra, amennyiben még nincs foghiány, de a fogkorona szuvasodás, trauma, kopás vagy erózió miatt olyan mértékben sérült, ami töméssel már nem orvosolható. Több, egymás melletti fog hiányának pótlására alkalmazható a híd. A koronához hasonlóan többféle alapanyagból készülhet. A híd a foghiányt határoló fogakon kerül rögzítésre, ez nyújtja a megfelelő alátámasztást. Hátránya, hogy a hiány melletti fogakat le kell csiszolni, hogy pillérként szolgálhassanak a pótlás számára. Ez azonban elkerülhető, ha a hidat implantátumra rögzítjük. Nemcsak fogainkat óvja meg a csiszolástól, de rövidíti is a hiányt, így statikailag biztonságosabb híd készíthető. Ha sorvégi foghiány áll fenn, akkor implantátumokkal helyettesíthetők a pillérfogak.


Rögzített pótlások

Fémkerámia korona

A korona alapját egy nikkelmentes hipoallergén fémváz adja, erre kerül ráégetésre a porcelán leplező réteg. A leplező anyag színe fogszín-kulcs segítségével kerül kiválasztásra, igazodva az eredeti fogak színéhez. A fémkerámia fogpótlás teherbíró képességének köszönhetően igen tartós, ára kedvezőbb, mint a cirkon koronáé, ám esztétika tekintetében elmarad attól: a legmegfelelőbb leplező szín kiválasztásával sem mindig képes teljesen élethű utánzatot adni az eredeti fogakhoz képest.


Fémkerámia híd

Alapjaként egy belső nikkelmentes fémváz szolgál, amelyre porcelán leplező réteg kerül. Erős és tartós megoldás, hátránya ugyanakkor, hogy allergizálhat és természetesség tekintetében elmarad a cirkon változattól, ezért inkább a hátsó, rágó zónában javasolt.

Implantátum

Az implantátum sebészeti úton az állcsontba helyezett, titánból készült mesterséges foggyökér. A titán nem korrodálódik, nem irritálja a környező szöveteket, biokompatibilis, ezáltal tökéletesen illeszkedik a csontszövetbe. Egy fog pótlása esetén kerülhet rá korona, több fog pótlásakor pedig híd vagy akár fogsor stabil és megbízható pilléreként szolgálhat.

Kivehető pótlás

A nem rögzített, kivehető fogsor hagyományos megoldás a foghiány pótlására. Feladata nemcsak a fogak, hanem az íny helyettesítése is. A fogsor a nyálkahártya-csont alapzaton támaszkodik, helyben tartását az arc izmai, a nyálkahártya-csont alapzat felszíne, a vákuumhatás, a rágónyomás és a gravitáció biztosítja. Alapanyaga speciális műanyag, amit gyakran fém részekkel is kombinálnak. Amennyiben a műanyag kiszárad, a fogpótlás eredeti formája deformálódhat, ezért mindig nedvesen kell tartani.

A teljes fogsor feladata:

  • rágóképesség helyreállítása
  • foghiány következtében megváltozott arcvonások korrekciója
  • esztétikai helyreállítás
  • állkapocsízület károsodásának megelőzése
  • hangképzés, beszéd zavarának megelőzése, helyreállítása
  • fogatlanság okozta pszichés zavarok elkerülése

Kombinált pótlás

A kombinált pótlás a kivehető és a rögzített fogpótlás kombinációja. Sok esetben az egyetlen járható út, amennyiben a páciens nem rendelkezik elegendő foggal, hogy hídpótlást készíthessünk a teljes állcsontjára és/vagy implantátumot helyezzünk be. Elkészítése viszonylag hosszadalmas, bonyolult fogtechnikai munkának számít, de a részleges fogsorhoz képest sokkal esztétikusabb és tökéletesebb megoldást nyújt.

A meglévő fogakra híd készül, amelyre egy fémlemezre készített részleges fogsort kerül. Ezt a fogsort egy vagy két oldalon, függően az illeszkedési helytől, speciális, ún. csúsztató köti össze a híddal. Mivel a rögzített rész stabil, nem mozgatható, a kivehető részt (fogsor) stabilizálja, a helyén tartja. Ez a stabilitás alapvetően tehát a precíziós csúsztató(k)nak köszönhető, ami összefogja a két különböző fogpótlást, így biztosítva tökéletes harapást és külső megjelenést egyaránt.

Ideiglenes pótlás

Míg a végleges korona, híd vagy fogsor el nem készül, illetve foghúzás, fogbeültetés utáni gyógyulási időszak alatt lehetőség van ideiglenes fogpótlás készítésére. Az ideiglenes pótlás egyrészt segít megszüntetni az előkészített, lecsiszolt fogak érzékenységét, másrészt, amennyiben a pótlás jól látható helyre készül, megőrzi mosolyának egységét.

Sürgős esetben vagy rövidebb időtartamra, a végleges korona vagy híd felrakásáig (1-2 hét) helyben, a rendelőben is elkészíthető és beragasztható. Amennyiben azonban a pótlás eltávolított fog helyére kerül, annak gyógyulása ideje miatt (4-6 hét) tartósabb, fogtechnikus által készített ideiglenes pótlásra van szükség. Szintén ilyen alkalmazható az implantálás utáni gyógyulási, csontosodási időszak alatt (3-6 hónap).