German English Magyar

Implantáció

Implantátum mint beavatkozás

A fogbeültetés a mai fogorvoslás elengedhetetlen része. Lehetőséget ad egy vagy több fog sorközi hiánya, sorvégi foghiány vagy teljes fogatlanság esetén esztétikai és funkcionális szempontból is kiváló, rögzített vagy kivehető fogpótlás elkészítésére. Az implantátum sebészeti úton az állcsontba helyezett, titánból készült mesterséges foggyökér. A titán nem korrodálódik, nem irritálja a környező szöveteket, biokompatibilis, ezáltal tökéletesen illeszkedik a csontszövetbe. Egy fog pótlása esetén kerülhet rá korona, több fog pótlásakor pedig híd vagy akár fogsor stabil és megbízható pilléreként szolgálhat. A fogbeültetésre készült fogpótlások nagyon hasonlítanak a természetes fogak esztétikájához, képesek az elvesztett fog(ak) szerepét teljes mértékben átvenni, terhelhetőségük megegyezik.


Implantátumon rögzülő fogpótlások

A csontba helyezett implantátum a fog természetes gyökerét helyettesíti, tehát a csontból, ínyből nem lóg ki. Belseje üreges, a gyógyulási fázis után ide kerül becsavarva a felépítmény. Ez a fogpótlás azon része, amely már a csont és az íny felszíne felett helyezkedik el. Anyaga lehet titán vagy fémmentes cirkónium. A titán felépítményre fémvázas, a cirkóniumra cirkon vázas korona kerül. Mindkét típus végső lépésként egy esztétikus és természetes hatású porcelán leplezést kap, ami a fogak végső színét és formáját adja. Ennek ellenére az elülső fogak esetén javasolt esztétikai megfontolásból a cirkónium felépítmény alkalmazása, míg a rágó zónában a titáné. Három egymás melletti fog pótlása hasonlóképp történhet három implantátumon rögzülő koronával, vagy két darab implantátummal és egy háromtagú híddal. Teljes fogpótlás is kivitelezhető 6-8 implantátumra rögzített cirkon vagy fémkerámia híddal.


Azonnali implantáció

Az implantátum behelyezését végezhetjük azonnal a fogeltávolítást követően is. Ezt a megoldást elsősorban az esztétikai zónában (elülső fogak) lévő fogpótlásoknál alkalmazzuk. Ilyenkor a fogat körülvevő szövetek (csont, kötőszövet, íny) a fogeltávolítás után nem fejlődnek vissza. Ezáltal érhető el az implantátumos fogpótlás körüli ún. „rózsaszín-fehér” lágyszövet legideálisabb állapota. Ehhez a technikához kifejezetten erre a célra alkalmas implantátumok használata javasolt. AZONNALI IDEIGLENES PÓTLÁS: jól látható helyen lévő vagy nagy volumenű, illetve hirtelen jött foghiány esetén lehetőség van azonnali ideiglenes fogpótlás készítésére. Ebben az esetben már a fogbeültetés napján vagy legfeljebb 1-2 napon belül felkerülhet a végleges pótlással küllemben gyakorlatilag megegyező, de egyszerűsített ideiglenes fog.