German English Magyar

Esztétikus tömések, betétek

Ha egy fog felszínén foghiány keletkezik, fogtömés készítése válik szükségessé. A foghiány nemcsak a fog egészségét veszélyezteti, de a szomszédos fogakra is továbbterjedhet, rombolhatja azokat. Oka lehet fizikai vagy kémiai eredetű, tehát a hiány létrejöhet szuvasodás, kopás vagy letöredezés által is. Minden ilyen esetben a fogzománc is sérül, átjárhatóvá válik, ezáltal a dentin (a fog keményszöveteinek az egyike) valamilyen mértékben a felszínre kerül, és a fog érzékennyé válhat. Ezekben az esetekben elkerülhetetlenül szükségessé válik a fogak betömése, mert nem csak az érzékenység jelent problémát, hanem a dentint elérő baktériumok további szövődményeket is kiválthatnak. Ez az állapot sok esetben jár fájdalommal, gyulladással.


Esztétikus fogtömés

Esztétikus fogtömés alapanyaga üveg- és porcelánszemcsékkel megerősített műgyanta, amely kék fény hatására köt meg. A végeredmény tartós, kemény és strapabíró. A tömőanyagból káros anyagok nem szabadulnak fel, rendkívül jól zár, az utófájdalom esélye kicsi. Alkalmazási területe széleskörű, kisebb és közepes szuvasodások kezelésére is kitűnő, amennyiben a fogból megfelelő mennyiségű egészséges rész maradt. Óriási előnye még, hogy a fogak eredeti színe és alakja egyaránt visszaállítható vele, hiszen nem egyszerűen fehér színű, hanem több színből kerül kikeverésre annak érdekében, hogy az adott foghoz a lehető leginkább hasonló színnel rendelkezzen, ezáltal gyakorlatilag láthatatlan.


Fogbetétek

Inlay: mélyebb szuvasodások esetén, ha a szuvas részek eltávolítása után túl nagy üreg keletkezik a fogban, az esztétikus tömés már nem nyújt megoldást. Ebben az esetben kerülnek előtérbe az ún. betétek (inlay, onlay). Az inlay betét a fog üregét tölti fel, személyre szabottan, fogtechnikai laborban készül. A végeredmény stabil, jól illeszkedő és tartós, élettartama akár 8-12 év is lehet. A fogak anatómiai formáját, funkcióját, rágóképességét és esztétikus megjelenését egyaránt visszaállítja.

Onlay: Az onlay az inlay-hez hasonlóan szintén fogtechnikai laborban készülő ragasztott betét. De míg az inlay a fog üregét tölti ki, az onlay a teljes rágófelszínt és a fogcsücsköt is lefedi.

Milyen esetben ajánljuk Önnek az inlay/onlay betéteket?

 • ha a fogszuvasodás több fogat is érint, szomszédos fogak érintettsége esetén különösen.
 • ha a fog formája nem megfelelő és már a rágófunkciója sem kielégítő
 • amalgám tömése régi, és nagy kiterjedésű
 • letört vagy lekopott fog pótlása esetén, a harapási magasság beállításával
 • gyökérkezelt fogak fedőtömése, végleges ellátása esetén
 • a rágófelszín elszíneződése esetén

Héjak, Veener

Az ún. fogászati héj vagy veneer egy megközelítőleg fél milliméter (0,3-0,7mm) vastag, áttetsző, fémmentes kerámia héj, amelyet a fogak látható, ajak felőli oldalára helyeznek fel. Szín és fényáteresztésük ízlés szerint manipulálható a helyreállított vagy akár teljesen új, megszépült mosoly elérése érdekében. A kerámia kémiailag semleges anyag, így a szájban nem lép reakcióba, szilárd, kopásálló és tartós.

A következő problémákra kínál megoldást:

 • ha fogai alapvetően egészségesek, de elégedetlen azok látványával
 • ha fogai nem elég fehérek és alternatívát keres a fogfehérítésre
 • ha fogai nem elég szabályosak és gyorsabb megoldásra vágyik a fogszabályozásnál (a veneer természetesen nem váltja ki a fogszabályozást, de kisebb formai hibák esztétikai korrekciójára kiválóan alkalmas)
 • ha fogain zománchibák láthatóak
 • ha gyökérkezelt fogai elszíneződtek és fogfehérítéssel nem lehet orvosolni
 • ha metszőfogainak élei lepattogtak
 • ha túl nagy a rés első fogai között